Soini ei saa päästä liian helpolla

Soini ei saa päästä liian helpolla

Timo Soini on ulkoministerin arvovallallaan toistuvasti osoittanut tukea naisten asemaa heikentävälle politiikalle. Hän on esimerkiksi vastenmielisellä tavalla iloinnut, kun aborttioikeus ei ole maailmalla edennyt. Soinin aborttikannat ovat kyllä tiedossa, ja jokaisella olkoot oikeus mielipiteisiinsä, mutta näitä mielipiteitä ei voi seurauksetta esittää Suomen virallisina kantoina. Ulkoministeri edustaa ulkomaillakin aina Suomea ja Suomen virallinen linja on naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen kaikkialla maailmassa.

Epäluottamuslause esitettiin tänään eduskunnassa ja siitä äänestetään huomenna. Epäluottamuksen perusteena olevasta toiminnasta käytiin täysistunnossa keskustelua, mikä vain lisäsi monen epäluottamusta Soinia kohtaan. Soini ei pahoitellut, myöntänyt toimineensa väärin tai luvannut jatkossa toimia toisin. Moinen ylimielisyys ja katumattomuus kertoo vain sen, että Soini saattaa jatkossakin ulkoministerin asemasta käsin pyrkiä heikentämään naisten itsemääräämisoikeutta maailmalla. Näin ei saa jatkua.

Kyse on hallituksen luottamuksesta, mutta voiko Soiniin luottaa ennen kuin hän lupaa toimivansa jatkossa toisin? Minusta Keskustan ja Kokoomuksen tulisi saada Soinilta vakuutus toiminnan muutoksesta ennen huomista äänestystä. Soini ei saa jatkaa toimintaansa naisten aseman heikentäjänä hallituksesta käsin, ja tämä on tehtävä hänelle selväksi.

Vaikka vaakalaudalla on hallituksen tärkeiden uudistusten loppuun vieminen, ei Soinia tulisi päästää näin helpolla. Itse en voisi vastaavassa tilanteessa äänestää luottamusta Soinille.

Janika Takatalo

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja