YTHS-laajeneminen tuo korkeakouluopiskelijat samalle viivalle

Tiedote 25.9.2018

Julkaisuvapaa heti

Kokoomusopiskelijat: YTHS-laajeneminen tuo korkeakouluopiskelijat samalle viivalle

Kokoomusopiskelijoiden ja koko opiskelijaliikkeen pitkäaikainen tavoite Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) laajentumisesta on vihdoin toteutumassa. Eduskunta käsittelee tänään lakiesitystä, jonka myötä YTHS:n palvelujen piiriin pääsevät jatkossa myös ammattikorkeakouluopiskelijat. Samalla korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy KELAlle ja ylioppilaskuntien pakkojäsenyydeltä poistuvat viimeisetkin perusteet.

– Iloitsemme YTHS:n laajentumisesta, sillä se takaa yhdenvertaiset palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille ja sen avulla voidaan kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden välillä. Tätä on kovasti odotettu ja Kokoomuksen johdolla ajettu, kehuu Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Janika Takatalo.

Kokoomusopiskelijat ovat myös pitkään vastustaneet ylioppilaskuntien pakkojäsenyyttä, sillä se rikkoo jokaiselle ihmiselle perusoikeuksissa suotua yhdistymisvapautta. Ammattikorkeakouluissa vastaavaa pakkomaksua ei ole. Ylioppilaskuntien pakollisen jäsenmaksun yhtenä perusteena on pitkään ollut se, että jäsenmaksun yhteydessä ylioppilaskunnat keräävät opiskelijoilta myös YTHS-maksun. Jatkossa maksu ohjataan KELAn kautta, joten tätäkään syytä pakkojäsenyydelle ei enää ole.

– Nyt on aika siirtää pakkojäsenyys historian kirjoihin. Riittäviä perusteluja yhdistymisvapauden rajoittamiselle ei kertakaikkiaan enää ole. Tuodaan yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat samalle viivalle sekä terveydenhuollon että pakkojäsenyyden suhteen, painottaa Takatalo.

YTHS:n laajeneminen ja ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden poistaminen ovat myös Kokoomuksen puoluekokouksessa hyväksyttyjä virallisia tavoitteita.

 

Lisätietoja:

Janika Takatalo

Puheenjohtaja

Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta

+358 44 982 0465

janika.takatalo@kokoomusopiskelijat.fi