Teot ovat kauneinta puhetta osa 1: maksuton kirjasto

Aloitan ”Teot ovat kauneinta puhetta” –sarjan, jossa esittelen minulle tärkeitä asioita, joiden eteen olen tehnyt töitä ja jotka ovat konkreettisesti edistyneet. Ensimmäisenä vuorossa on itseoikeutetusti maksuton kirjastolaitos.

Olen aina ollut kirjojen suurkuluttaja. Minulle on luettu pienestä pitäen ja olen myös ahkerasti itse lukenut heti siitä lähtien, kun opin lukemaan. Kirjat olivat lukiovuosien ajan minulle myös työ, kun työskentelin Suomalaisessa Kirjakaupassa. Voisin jopa sanoa olevani Trivial Pursuitin kirjallisuusosiossa melko pelätty vastus 😉 Vaikka omistan paljon kirjoja, suurimman osan lukemisistani olen aina hakenut kirjastosta. Uskon, että ahkera lukeminen on ollut isossa osassa muun oppimisen ja mm. kirjoitustaidon kehittymisen kannalta. Maksuton kirjasto on koulutuksen ohella tärkeimpiä mahdollisuuksien tasa-arvoa edistäviä yhteiskunnan palveluita, ja siksi arvostan sen niin korkealle.

Kirjoitin viime vuonna useisiin varsinaissuomalaisiin lehtiin, että varausmaksut on poistettava Vaski-kirjastoista. Varausmaksut sotivat maksuttomuuden periaatetta vastaan ja vähentävät aineiston kiertoa. Turun kirjastopalvelujohtaja ja seutupalvelupäällikkö vastasivat Turun Sanomissa minulle tämän jälkeen, että varausmaksujen poisto otetaan pohdintaan Vaski-kirjastoissa. Samaan aikaan esimieheni johdolla valmisteltiin uutta kirjastolakia, johon lähtökohdaksi haluttiin ehdottomasti ottaa maksuttomuus.

1.1.2017 lähtien varausmaksujen periminen ei enää ole ollut mahdollista. Jokainen varsinaissuomalainenkin voi nyt varata kirjallisuutta niin paljon kuin haluaa – maksutta. Vaikka jossain vaalikoneessa ehdoteltiin jopa vuosimaksuja kirjastoihin, niin tämänkaltaiset ehdotukset ovat kerta kaikkiaan lainvastaisia ja siksi onneksi kuntapäättäjien ulottumattomissa. Varausmaksujen poisto on monessa kirjastossa jopa villinnyt kirjanystävät ja varauksia on alettu tehdä huomattavasti enemmän. Olen tästä tavattoman onnellinen.

Seuraavaksi tahdon kirjastojen tekevän enemmän yhteistyötä esimerkiksi urheiluseurojen kanssa, jotta yhä useampi lapsi saadaan innostumaan lukemisesta vaikkapa pelireissuilla. En myöskään pidä ollenkaan pahana kirjastojen laajentamista esimerkiksi harrastusvälineiden lainaamiseen. Luistimet tai porakone voisivat hyvin olla jakamistaloudenkin kautta sellaisia tavaroita, joita kannattaisi hankkia isomman porukan käyttöön. Pois kertakäyttökuluttamisesta ja yhä enemmän yhteisöllisyyden suuntaan. Kirjastoilla on tulevaisuudessa myös yhä suurempi rooli demokratian edistäjänä. Siksi niiden tulee olla moderneja koko kansan olohuoneita, joissa vaikkapa järjestöt voivat yhä helpommin pitää kokouksia.

#kirjastorakkaus #kirjat #varausmaksut #Turku #lainaaminen #osaavaturku #takatalo2017 #kokoomus

Seuraa miten keskustelu eteni:

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/2733359/Varausmaksut+poistettava+Vaskikirjastoista

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/2737564/Varausmaksun+poisto+pohdintaan+Vaskikirjastoissa

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3146412/Kirjastojen+varausmaksut+poistuvat