Tunnin juna pikana – kiitos!

Tunnin junan rakentaminen Helsingin ja Turun välille otti tänään tärkeän harppauksen. Valtiovarainministeri Petteri Orpon budjettiesityksessä Helsinki-Turku-ratayhteyden yleissuunnittelua ollaan nopeuttamassa ja ratasuunnittelua käynnistämässä. Tämä tarkoittaa hankkeen toteuttamisvalmiuden nopeutumista.

Tunnin junan toteutuminen on Varsinais-Suomelle seuraavan vuosikymmenen ykkösprioriteetti. Mitä nopeammin tunnin junasta saadaan totta, sen parempi. Tarvitsemme tunnin työssäkäyntialueen Etelä-Suomeen, sillä nykyisellään työpaikat ja työntekijät eivät kohtaa työmarkkinoillamme riittävän hyvin. Yhtenäinen talous- ja työssäkäyntialue houkuttelisi myös investointeja ja kasvua, joiden hyötyjänä olisi koko Suomi.

Pääkaupunkiseudulla asuinkustannukset kohoavat voimakkaasti ja samaan aikaan keskisuurten kaupunkien asuntomarkkinat toimivat jähmeästi. Tunnin junan avulla pendelöinti lisääntyisi ja ihmiset voisivat asua vaikkapa Salossa tai Turussa ja käydä silti Helsingissä töissä. Tämä laskisi yksilöiden ja perheiden asuinkustannuksia jättäen heille enemmän rahaa muuhun elämiseen. Samalla työssäkäyvät toisivat veroeuronsa Varsinais-Suomeen esimerkiksi kunnallisveron muodossa. Muuttotappiokunnista voisi taas tulla muuttovoittokuntia ja asuntojen arvot nousisivat.

Sukupolvemme suurin uhka on ilmastonmuutos, jonka tilannetta voidaan parantaa panostamalla toimiviin joukkoliikennejärjestelmiin. Yhä harvempi valitsisi bussin saati yksityisautoilun, jos junalla pääsisi töihin mukavasti ja nopeasti. Juna on näistä vähiten saastuttava kulkumuoto, joten siihen tulisi erityisesti panostaa.

Olen itse pendelöinyt Turku-Salo-Helsinki -väliä lähes päivittäin jo kolme vuotta. Juna on mukavin kulkumuoto, mutta ratatyöt ja ainaiset viivästymiset koettelevat hermoja. Suurin ongelma on yksiraiteisuus, kun pienenkin myöhästymisen takia aikataulut menevät sekaisin ja vastaantulevaa junaa pitää odottaa. Tunnin junaa varten tehtävän oikoradan yhteydessä on tärkeä kaksiraiteistaa matka, jotta kapasiteettia voidaan lisätä ja odottelua vähentää.

Ps. Loin juuri Facebookiin julkisen ryhmän “Tahdon Tunnin junan“. Sen on tarkoitus olla Tunnin junan etenemisen seurannan ja kansalaiskeskustelun areena Tunnin junaa tahtoville. Liity sinne, jos haluat pysyä ajan tasalla!

Janika Takatalo