Salonjokilaakso: Janika Takatalo päässyt oppimaan politiikkaa näköalapaikoilta

Juttu minusta Salonjokilaakso -lehdessä 28.3.2019

Salonjokilaakso: Janika Takatalo päässyt oppimaan politiikkaa näköalapaikalta

Pekka Mäenpää

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Janika Takatalo kiertää muiden ehdokkaiden tavoin aktiivisesti Varsinais-Suomen vaalipiiriä.

Turussa nykyään asuva Takatalo on salolaislähtöinen valtiotieteiden maisteri, joka pääsi tutustumaan yhteisten asioiden hoitamiseen ja vastuunkantoon jo yläkoulukäisenä.

– Toimin Moision yläkoulussa oppilaskunnan puheenjohtajana ja sen jälkeen Salon nuorisovaltuustossa neljän vuoden ajan. Tie on vienyt sen jälkeen opiskelijapolitiikan huipulle ja kuntapolitiikkaan, sekä eduskuntaan töihin. Nyt luonnollinen askel on tavoitella omaa tuolia maan ykköspäättäjien joukossa, Takatalo sanoo.

Hänen mukaansa maailma muuttuu koko ajan ja päättäjien täytyy muuttua sen mukana.

– Haluan toimia uuden sukupolven äänenä. Ymmärrän suuria muutostrendejä, ja mitä ne vaativat päätöksentekijöiltä. Olen myös pitkäjänteisesti hankkinut koulutusta ja kokemusta, joista on päätöksentekijälle hyötyä. Koen, että ääni minulle on ääni tulevaisuudelle.

Takatalo kertoo olevansa yrittäjäsuvusta, jossa politiikka ei ole koskaan näytellyt suurta roolia.

– Niin sanottu suomalainen unelma on toteutunut kohdallani. Vaikka vanhempani eivät ole korkeakoulutettuja tai edes ylioppilaita, minusta oli kuitenkin mahdollista tulla sukuni ensimmäinen maisteri. Haluan, että Suomi on jatkossakin paikka, jossa ihmisen tausta ei määritä sitä mitä hänestä voi tulla, vaan jokainen voi edetä ahkeruuden ja hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamien mahdollisuuksien avulla niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Vaikka tavallisesta salolaisperheestä kansanedustajaksi.

Takatalo kertoo kokoomuslaisten arvojen kuten yritteliäisyyden, työntekoon kannustamisen ja sivistyksen tarttuneen kodista mukaan.

– Nuorisovaltuustossa toimiessani meidän kummivaltuutettuja olivat Annika Viitanen ja Juhani Nummentalo, ja Annika taisi olla se, joka houkutteli minut lukioiässä mukaan Salon kokoomusnuoriin. En ole valintaani katunut.

Takatalo kertoo harmitelleensa sitä, että kovin harva nuori haluaa liittyä mihinkään puolueeseen.

– Kun olen kysynyt syytä, on usein vastattu, että mikään puolue ei täysin vastaa omia arvoja. Olen siihen sitten sanonut, että pitää vain valita se puolue, mikä on lähimpänä omia arvoja ja lähteä muuttamaan niitä muita juttuja sisältä päin. Näin olen itse toiminut esimerkiksi nostamalla puolueeni agendalle entistä enemmän ympäristö- ja tasa-arvoteemoja.

Takatalo on ollut nuoresta iästään huolimatta mukana politiikassa mukana jo kymmenen vuotta, jos ajanlasku aloitetaan siitä, kun hän edusti nuoria Salon sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

– Sen jälkeen olen ollut aktiivisesti mukana opiskelijapolitiikassa toimien niin tiedekuntajärjestöni puheenjohtajana kuin koko ylioppilaskunnankin varapuheenjohtajana. Lähdin myös kuntapolitiikkaan opiskelukaupungissani Turussa, jossa toimin tällä hetkellä Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtajana, kaupunginhallituksen varajäsenenä ja nuorisolautakunnan puheenjohtajana. Olen myös Varsinais-Suomen maakuntavaltuutettu. Näiden lisäksi minulla on luottamustehtäviä myös erilaisissa järjestöissä, julkisyhteisöissä ja puolueessa.

Takatalo on saanut juuri valmiiksi valtiotieteiden maisterin tutkinnon ja jatkaa tästä suoraan valtiotieteiden tohtorin tutkinnon suorittamiseen. Opiskelut ovat koko ajan edenneet töiden ohella.

– Toimin opintojeni aikana useamman vuoden opetusministeri Sanni-Grahn-Laasosen avustajana eduskunnassa. Tällä hetkellä johdan päätoimisesti Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkuntaa, mikä tarkoittaa, että edustan opiskelijaliittoa esimerkiksi puolueen ylimmässä päättävässä elimessä, puoluehallituksessa. Osallistun myös viikoittain kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmän kokouksiin.

Takatalolla on myös sivutoiminen yritys, joka paneutuu erilaisiin viestinnän asiantuntijatoimeksiantoihin kuten puheiden kirjoittamiseen ja erilaisiin vaikuttajaviestintään liittyviin asioihin.

– Avopuolisoni valmistuu pian juristiksi ja on juuri suorittamassa viimeistä trainee-jaksoaan helsinkiläisessä lakifirmassa. Näemme tällä hetkellä pääasiassa viikonloppuisin, kun hän tulee Varsinais-Suomeen auttamaan kampanjassani. Arki on aika hektistä, mutta onneksi puolisokin on innostunut politiikasta ja tukee minua täysillä. Meillä on kaksi pientä bologneserotuista koiraa, Nala ja Luna.

Kokoomuksella on Varsinais-Suomessa kaksi tavoitetta: tehdä Petteri Orposta pääministeri ja saada viides kansanedustaja.

– Nämä molemmat ovat kovalla työllä mahdollisia ja näen itseni kisaamassa tosissaan listan läpimenijäpaikoista. Salolais-turkulaisena minulla on mahdollisuus kerätä ääniä laajalti ja edustaa koko Varsinais-Suomea. Näen, että moni kaipaa nyt politiikkaan muutosta ja minä uutena ehdokkaana voisin tuoda modernia, sinivihreää ja asiantuntevaa otetta päätöksentekoon.

Salonjokilaakso, #Takatalo2019, Kokoomus, Salo, Varsinais-Suomi, Salon kokoomus, yrittäjyys, yrittäjät, talouskasvu, talous, vahva talous, vastuullinen taloudenhoito, osaaminen, koulutus, innovaatiot,
Eduskuntavaaliehdokas Janika Takatalo Salonjokilaaksossa 28.3.2019