Janika Takatalo: “Kokoomus tarvitsee lisää feminismiä ja feminismi Kokoomusta”

Tervehdykseni Kokoomuksen 10ov puoluekokoukselle 9.6.2018:

“Hyvä puheenjohtaja, arvoisa puoluekokousväki!

On mielettömän innostavaa olla tänään täällä, omalla kotikentälläni Varsinais-Suomessa,
tuomassa teille Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan tervehdystä.

Olen viime aikoina ollut innostunut myös siitä, miten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusajattelusta on alkanut vähitellen tulla valtavirtaa. Viime talvena #metoo –kampanjassa tuhannet ihmiset rohkaistuivat kertomaan kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä ja nostivat aiheen kansainväliseen tietoisuuteen. Häirintää tapahtuu kaikilla yhteiskunnan alueilla, eikä vähiten politiikassa. Siksi on erityisen tärkeää, että Kokoomusopiskelijoiden aloitteesta tässä puoluekokouksessa on nyt ensimmäistä kertaa käytössä häirintäyhdyshenkilöt. Jotta voimme poliitikkoina ja puolueena vaatia muulta yhteiskunnalta häirinnästä vapaata toimintaa, tulee meidän ensin itse omassa toiminnassamme olla esimerkkejä.

Mahdollisuuksien tasa-arvo on yksi tärkeimmistä arvoista meille kokoomuslaisille. Se on paljon muutakin kuin pelkästään yhdenvertaisuutta lain edessä. Mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa jokaisen yksilön yhtäläistä mahdollisuutta edetä elämässä hänen taustastaan ja ominaisuuksistaan riippumatta. EU-vertailu kertoo, että Suomi on tässä suhteessa vasta 73-prosenttisesti tasa-arvoinen. Parannettavaa on esimerkiksi poliittisen vallan jakautumisen, terveyden, koulutuksen ja työelämän osalta.

Moni meistä korkeakouluista valmistuvista nuorista naisista kohtaa edelleen työmarkkinat, joilla palkkaamisemme on työnantajalle riski. Moni nuori mies ei ole vielä edes päässyt korkeakouluun asti, sillä koulupolku on katkennut toisen asteen keskeyttämiseen ja syrjäytymiseen. Kokoomusopiskelijat julkisti eilen tuoreen pamfletin tasa-arvosta, joka tarjoaa ratkaisuja moniin tasa-arvo-ongelmiin. Suosittelen muuten lukemaan!

Meille kokoomusopiskelijoille on kunnia-asia toimia yhteiskunnan tiedostavana etujoukkona. Näin lukee myös periaateohjelmassamme ja näin olemme aina pyrkineet toimimaan osana satavuotiaan kokoomuspuolueen historiaa. Juuri Kokoomusopiskelijat edelläkävijöinä ovat siirtäneet emopuoluetta uusilla ajatuksilla pois mukavuusalueeltaan. Viimeksi näin kävi liittokokouksessamme, jossa tavoiteohjelmaan lisättiin kirjaus siitä, että Kokoomusopiskelijat on feministinen järjestö. Kirjausta seurasi vilkas keskustelu. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Itse näen feminismin niin, että tiedostamme ne sukupuolittuneet rakenteet, jotka tällä hetkellä estävät mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumisen ja pyrimme muuttamaan niitä. Feminismi ei aja vain naisten aseman parantamista, vaan nostaa yhtä lailla kaikkia sukupuolia koskevia epäkohtia esiin. Pienellä kansakunnalla ei ole varaa ylläpitää syrjiviä rakenteita tai jättää yhdenkään osaamispotentiaalia käyttämättä. Feminismin voi myös nähdä meille kaikille niin rakkaan vapausaatteen kautta: sukupuoli ei saa rajoittaa ketään.

2000-luvun yhteiskunnassa ympäristöön ja tasa-arvoon liittyvät asiat ovat yhä merkityksellisempiä nuorille ihmisille. Tällä hetkellä vasemmistopuolueet hallitsevat keskustelua näissä aiheissa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että vihreät on suosituin puolue nuorten keskuudessa ja kokoomus vasta toiseksi suosituin. Meidän tulee kyetä tarjoamaan kokoomuslainen vaihtoehto, sillä ympäristöteemat tai feminismi eivät saa olla mitään vihervasemmiston yksinoikeuksia. Meitä kokoomuslaisia tarvitaan johtamaan keskustelua myös maailmanparannus- ja yhdenvertaisuusareenoille. Ne istuvat hyvin aikaa kestäviin arvoihimme, joita uusi periaateohjelma vahvistaa.

Hyvä puoluekokous: Kokoomus tarvitsee lisää feminismiä ja feminismi kokoomusta. Näillä sanoilla haluan toivottaa teille yhdenvertaista ja tulevaisuuteen katsovaa puoluekokousta!”