Kenellä on varaa kampanjoida?

Eilen julkaistiin YLEn juttu eduskuntavaalien kampanjabudjeteista. Eduskuntaan viime vaalien jälkeen valittujen ehdokkaiden kampanjabudjetit olivat keskimäärin 38 000 euroa eli reilusti yli keskimääräisen suomalaisen vuosiansion. Onkin aiheellista kysyä, kenellä on varaa lähteä ehdokkaaksi?

Useat puolueet keräävät ehdokkailtaan tietyn suuruisen ehdokasmaksun, minkä lisäksi rahaa kuluu esimerkiksi näkyvyyden ostoon erilaisissa medioissa sekä jaettavan kampanjamateriaalin painattamiseen. Jos ei satu olemaan julkkis jo ennakkoon, näkyvyyden osto vaaleissa on käytännössä pakollista. Tämä asettaa ehdokkaat iän, ammatin ja puoluetaustan perusteella epätasa-arvoiseen asetelmaan. Eduskuntaan nouseekin keskimääräistä iäkkäämpää ja varakkaampaa porukkaa, ja tämä suunta saattaa olla vain kasvussa, samalla kun kampanjabudjetit vaali vaaleilta kasvavat.

Otimme tänä vuonna yhdessä muiden poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa kantaa nuorten ehdokkaiden tukemiseen. Mielestämme puolueiden ehdokasmaksujen tulisi olla nuorille alhaisempia tai niitä ei tulisi kerätä ollenkaan. Lisäksi nuorille ehdokkaille tulee tarjota koulutusta ja muuta tukea ehdokkuuteen. Puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöt pitävät näistä yleensä onneksi kyllä huolen.

Itselläni ei ole taustalla varakkaita vanhempia tai avokätisiä ammattiliittoja. Kevään 2019 vaalit ovat tavoite, jota kohti olen määrätietoisesti edennyt jo vuosia. Olen säästänyt opiskelun ohessa tehdyistä töistä, kunnallisista luottamustoimista syntyneistä palkkioista sekä ottanut opintolainaa vaaleja silmällä pitäen. Tavoitteenani on vielä kerätä lahjoituksia yksityisiltä henkilöiltä, yrityksiltä ja säätiöiltä.

Olen kuitenkin valmis kantamaan useamman kymmenen tuhannen euron riskin kevään vaaleista, sillä olen tosissani liikkeellä ja ilman budjettia ei läpi mennä. Suomalaisten edustajana toimiminen on ainut ja suurin haave, joka minulla on ollut hyvin nuoresta lähtien. Haluan vaikuttaa siihen ympäristöön jossa toimin ja tehdä siitä paremman. Ajattelen politiikkaa kestävyysjuoksuna, jota olen myös pitkään kilpatasolla harrastanut ja valmentanut. Vaalit ovat vähän kuin olympialaiset, jotka tulevat yleensä neljän vuoden välein ja joita varten sitten vuosia valmistaudutaan. Joskus tulee menestystä ja joskus ei, mutta kerrasta ei lannistuta vaan aina noustaan uudestaan ja mennään tavoitetta kohti vaikka läpi harmaan kiven.

Jos haluat auttaa minua matkalla kohti päättäviä pöytiä ja tehdä harmaasta kivestä edes hieman helpommin läpi mentävää, niin on onneksi tapoja auttaa. Kampanjalle voi lahjoittaa aikaa, eli tulla mukaan tiimiin auttamaan sen verran kuin ehtii. Lisäksi voi lahjoittaa kampanjatavaraa tai maksaa lehtimainoksia. Myös suoraa rahaa voi lahjoittaa esimerkiksi Holvi-verkkokauppani kautta. Pyydän tänä vuonna myös kaikki mahdolliset joulu- ja valmistujaislahjat kampanja-apuna. Pienikin apu on iso juttu!

Tapoja osallistua kampanjaan:

  • Ilmoittaudu mukaan tiimiin ja lahjoita aikaa: www.janikatakatalo.fi/tulemukaan
  • Lahjoita rahaa tukiyhdistykselleni Holvi-verkkokaupan kautta: https://holvi.com/shop/janikatakatalo/
  • Kerro millä muin tavoin voit auttaa (onko sinulla esimerkiksi paikka, jonne mainoslakanan tai -kyltin saa ensi keväänä asentaa? Voitko maksaa jonkun lehtimainoksen tai lahjoittaa vaikka kampanjakarkkeja?): Ota yhteyttä suoraan minuun tai vaalipäällikköihini.

Kampanjaterveisin

Janika